Om meer aandacht en bekendheid te krijgen zetten vooraanstaande (ex)topsporters, topsportcoaches en BN’ers zich in als ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport Brabant. Maar ook minder bekende mensen die het ontzettend belangrijk vinden dat alle kinderen kunnen sporten. Dit doen zij belangeloos. De ambassadeurs tonen hiermee hun maatschappelijke betrokkenheid.
 
Wij zijn zeer blij met hun inzet!
Wil je je zelf ook als ambassadeur inzetten of ken je iemand die dat zou willen? Neem dan contact op met het bestuur van het Jeugdfonds Sport Brabant.
 
Hier vind je hun gegevens
 
 
 

Giuseppe Jung, 16 jaar, Europees kampioen in de jeugdklasse

Fotografie Mike Harris

Fotografie Mike Harris

"Nadat ik eerst gevoetbald en getennist heb, ben ik sinds een jaar of drie aan het kickboksen. Een perfecte uitlaatklep voor mijn emoties en agressie.
Plezier staat bij mij voorop in het sporten. Maar ik leer nog veel meer van het sporten: samenwerken, discipline en het leren doorzetten! Naast deze dingen heb ik door ’t sporten veel minder stress en leef ik gezonder.
Mijn droom is om de beste te worden in mijn sport, om wereldkampioen te worden in de A-klasse. Om dit te bereiken moet ik eerst andere doelen stellen en proberen te bereiken. Bijvoorbeeld zoveel mogelijk wedstrijden winnen en mezelf steeds verbeteren door hard te trainen. Tot nu toe heb ik 16 partijen gevochten en alles gewonnen. In de jeugdklasse ben ik Europees kampioen geworden!
 
Het is niet zo dat het allemaal vanzelf komt. Ik moet er veel voor doen en laten. Ik kan bijvoorbeeld niet zoals mijn vrienden flink uitgaan en bier drinken. En als zij met elkaar afspreken, ben ik vaak aan ’t trainen. Ik ben de hele dag bezig met leven voor de sport want ik wil winnen. Het is onbeschrijfelijk als je aan de winnende hand bent tijdens een wedstrijd en je op wilskracht de partij wint.
 
Mij heeft de sport veel gegeven: ik ben een beter persoon geworden, zowel fysiek, mentaal als sociaal.
 
Mijn advies aan alle kinderen is dan ook: ga ook sporten! Je kunt je energie kwijt en je voelt jezelf beter en gezonder. Je hoeft zeker niet net zoals ik aan topsport te doen. Gewoon gezellig sporten met je vrienden is al super. Je hebt dan samen plezier en haalt het beste uit jezelf."
 
 
 
 

"Sport haalt het beste uit jezelf!"

 
 
 
 
 

Stijn Brokx, 27 jaar Buurtsportcoach en voetbaltrainer/coach bij RKDVC

Fotografie: Mike Harris

Fotografie: Mike Harris

“Sinds 1999 voetbal ik bij RKDVC in Drunen. Jarenlang heb ik in verschillende selectie-elftallen gespeeld. Vanaf dit seizoen speel ik in wat lagere teams.
 
Ik ben gaan sporten omdat het hartstikke leuk is! Daarnaast vind ik het heerlijk om mezelf fit te houden en kapot van het trainingsveld af te komen. Sporten heeft dus een belangrijke gezondheidsfactor; bewegen is gezond voor zowel je fysieke als je geestelijke gesteldheid. Op welk niveau je sport is dan niet van belang!
 
Mijn doel is altijd geweest om zo hoog mogelijk te spelen. Door een aantal blessures heb ik hier helaas vanaf moeten zien. Maar het plezier in het voetballen blijft! Daardoor houd ik het lang vol. Binnen een teamsport staan het teamgevoel en de sociale contacten misschien wel op één. Een leuk team zorgt voor een fantastische tijd bij de vereniging. Ik heb altijd rekening gehouden met het sporten en wil(de) altijd presteren. Ik liet niet een feestje of een dagje weg schieten maar ik zorgde er wel voor dat ik altijd aanwezig kon zijn en deed wat er van me gevraagd werd. Dat is ook een onderdeel van teamsport: iedereen rekent op je. Dan moet je daar ook aan kunnen voldoen.
 
Het leukst aan sport is dat je met je team een ultieme prestatie levert. Samen een gevoel creëren dat er iets moois kan gebeuren. Het is daarom extreem belangrijk dat alle kinderen kunnen sporten.
 
Naast alle positieve effecten die bewegen op je gezondheid heeft, is het sociale aspect in mijn ogen het allerbelangrijkste. De sociale contacten bij een vereniging zijn goud waard.
 
Voor mijn werk als buurtsportcoach ben ik ook dagelijks bezig met het bieden van sportkansen aan kinderen. Ik zie hoeveel plezier dit oplevert. Daarom is het erg belangrijk wat het Jeugdfonds Sport Brabant betekent voor kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen.”
 
 

Sociale contacten door het sporten zijn goud waard!

 
 
 
 
 
 

Marc Lammers, 49 jaar oud-hockeyinternational, oud-bondscoach Nederlands dameshockeyteam en Belgisch herenhockeyteam

Fotografie Mike Harris

Fotografie Mike Harris

Sport is mijn redding geweest! Op school ging het vroeger niet zo goed door mijn dyslexie en een scheiding thuis. Ik had totaal geen zelfvertrouwen, vond school niet echt leuk en had daardoor problemen op school.

Op het hockeyveld kreeg ik wèl de erkenning en waardering van anderen omdat ik goed kon hockeyen. Na de middelbare school ben ik naar het CIOS gegaan zodat ik nog meer kon sporten.

Sport kan zóveel betekenen voor je zelfvertrouwen en geloven in jezelf.

Mijn doel is altijd geweest om beter te kunnen hockeyen. Daarnaast had ik een droom: ooit de Olympische Spelen meemaken. Maakte mij niet uit of dat als speler, als trainer, als scheidsrechter of als fysiotherapeut was. Als ik maar erbij was. En als je ergens in gelooft, kun je heel ver komen! Om dat te bereiken, heb ik altijd kleine doelen gesteld. Gezorgd dat ik steeds een stapje hoger kwam. Met als resultaat dat ik vijf wedstrijden voor Oranje hebt gespeeld en inderdaad bij de Olympische Spelen ben beland! De eerste keer als coach van het Spaanse nationale dameshockeyteam waarmee we vierde werden op de Spelen van 2000 in Sydney, Australië. Daarna was ik bondscoach van het Nederlands dameshockeyteam dat zilver won op de Olympische Spelen van 2004 en in 2008 wonnen we met datzelfde team goud!
 
Kinderen hebben allemaal een talent. Helaas wordt dat nog wel eens onderschat. Vooral talenten in muziek of sport worden minder gestimuleerd dan andere talenten. En waarom? Voor je gezondheid is bewegen heel belangrijk. Gewoon spelenderwijs het sporten onder de knie krijgen. Daarnaast is de sport enorm goed voor alle sociale contacten. De meeste vriendjes en vriendinnetjes heb je bij de sport! En bovenop het zelfvertrouwen dat sport aan je geeft, krijgt je ook energie om andere dingen te doen.
 
Kortom: alle kinderen verdienen een kans om te kunnen sporten!
 
 

The body achieves what the mind believes